Barteren

Net geprobeerd om via een Pocket PC een blog te schrijven en te posten. Schrijven is gelukt, hoewel ik het al voel in mijn pols. Bij het posten liep er wat fout zodat de tweede poging voor morgen zal zijn. Er is weinig software beschikbaar, dus schrijft mijn vriend het maar zelf. En bij het testen speel ik de rol van lastige klant bij. Een beetje te lastige klant blijkbaar want ik kreeg veel boze blikken. 🙂

Vandaag kennis gemaakt met een barterclub. In een ver verleden, toen ik nog bij een ISP werkte, waren barterdeals schering en inslag. We doen samen zaken, maar niemand gaat wat betalen. In het beste geval bracht de deal meer zichtbaarheid of zo op, maar meestal waren het nutteloze afspraken. Vandaag maakte ik dus kennis met een barterclub. Op de vraag: “Waarom barteren?”, geeft het bedrijf Ibech op zijn eigen website volgende uitleg: “Door deel uit te maken van een goed georganiseerde barterclub, maakt u automatisch gebruik van het hele ledenbestand, wat neerkomt op een zeer krachtig marketing instrument. Tenslotte, als iemand Barter eenheden ontvangt, wil hij ze ook opnieuw weer zinnig gaan spenderen.” En verder lezen we: “Doordat u deel uitmaakt van het systeem, komen zij automatisch bij u terecht. Dit zijn nieuwe klanten die nooit de weg naar u zouden vinden, ware u geen lid geweest.”

Stel je voor. Je bent een restaurant eigenaar en je aanvaardt Ibech euro’s. Een zakenman wil iets gaan eten in jouw stad en zoekt in de database een restaurant waar hij met Ibech euro’s kan betalen. Er zijn niet zoveel restaurants waar men terecht kan, zodat meerdere mensen jouw restaurant vinden en met Ibech euro’s betalen. Je hebt dan geen harde euro’s in handen, maar bent verplicht bij een ander aangesloten lid een dienst of een product te kopen. In het bestand zitten een ruitenwasser die je kan gebruiken, en je gezin kan wel kledij of schoenen gaan kopen bij een ander aangesloten lid.

Ik geloof best dat je nieuwe klanten krijgt, maar je gaat zelf noodgedwongen ook nieuwe klant bij iemand anders worden. Tenzij al jouw leveranciers of de winkels waar jij aankoopt ook met dit systeem van betalen werken. Vaak zal je keuze voor een dienst of een product gebaseerd zijn op het lidmaatschap van de verkoper. Natuurlijk ga je ook rekening houden met prijs en kwaliteit, maar anderzijds, je moet gewoon spenderen. Ik zou het zelf nooit gebruiken, tenzij ik ze aangeboden krijg en ze naar believen kan uitgeven. Maar zo goed zit het systeem nu ook weer niet in elkaar.

Update 06/04/2011: comments closed voor deze post

Comments are closed.